Συναγερμός στην Ευρώπη για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά - Έχουν πωληθεί σε 12 χώρες « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Συναγερμός στην Ευρώπη για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά - Έχουν πωληθεί σε 12 χώρες

Κατηγορία Ενδιαφέροντα στις   7:40 μ.μ.  |  Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σε κατάσταση ύψιστου «συναγερμού» έχουν τεθεί οι ευρωπαϊκές αρχές, εξαιτίας του σκανδάλου με τα μολυσμένα αβγά, που έχουν διατεθεί ήδη σε 12 χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης των μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil αβγών, μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία. Την ίδια ώρα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αβγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο.

«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διαθεσή μας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις, αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil, ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χθες ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αβγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Να σημειωθεί, ότι το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αβγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi, όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

Δύο συλλήψεις στην Ολλανδία

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη (10/8) συνελήφθησαν στην Ολλανδία δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν 11 έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

«Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει... οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το fipronil χρησιμοποιείται κατά των παράσιτων των οικόσιτων ζώων, αλλά η χρήση του απαγορεύεται σε ό,τι έχει σχέση με την αλυσίδα διατροφής. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

Τα μολυσμένα αβγά παρουσιάζουν a priori περιορισμένους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν σε παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, σε ένα και μοναδικό αβγό ανιχνεύθηκαν δόσεις που ξεπερνούν το 0,54mg (το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομο 60 κιλών), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίαζε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Αποσύρθηκαν εκατομμύρια αβγά από τα σούπερ μάρκετ

Μόλις το Βέλγιο σήμανε συναγερμό στους ευρωπαίους εταίρους του στις 20 Ιουλίου, δεκάδες εκτροφεία αποκλείσθηκαν και εκατομμύρια αβγά αποσύρθηκαν από τα σούπερ μάρκετ για προληπτικούς λόγους ή διότι οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

«Η συνεργασία πρέπει να γίνεται καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας τη ΓαλλίαςΣτεφάν Τραβέρ ενώ ο βέλγος ομόλογός του Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι χειρίσθηκε με ελαφρότητα ανώνυμη πληροφορία που πήρε τον Νοέμβριο 2016 για την παρουσία του fipronil στις ολλανδικές μονάδες παραγωγής.

Οι ολλανδικές αρχές απέρριψαν κάθε κατηγορία για αμέλεια, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το fipronil είχε μολύνει τα αβγά. Αλλά η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι «αναδρομικά» και με τη σημερινή γνώση των διαστάσεων της χρήσης και της παρουσίας του fipronil στα αβγά, η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων NVWA «έπρεπε να έχει δώσει οδηγίες για τη λήψη μέτρων με στόχο την τήρηση του νόμου».

Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που 160 μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 το Βέλγιο.

toxwni.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html